Ekstrakt pestek oliwki

Ekstrakt z pestek oliwki (Olea europea) jest bardzo bogatym źródłem m.in. polifenoli, związków o bardzo silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Poza tym dostarcza werbaskozydy, oleozydy, tyrozol, rutynę i luteolinę.

Przeprowadzono dokładne badania składu chemicznego zarówno całych pestek oliwki, jak i jej nasion. (tabela 1). Celuloza, hemiceluloza i ligniny są głównymi składnikami pestki zaś nasiono, znajdujące się wewnątrz pestki, zawiera znaczne ilości tłuszczu, białka i polifenoli.

Składniki

  • Tłuszcze
  • Cukry proste i poliole*
  • Białka
  • Polifenole

  • * poliole to alkohole cukrowe zawierające więcej niż jedną grupę hydroksylową.

    Tłuszcze

    Olej z nasion oliwki jest znacznie bogatszym źródłem tzw. PUFA (polyunsaturated fatty acids) czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz różnych steroli roślinnych w porównaniu z tłoczonym na zimno olejem z oliwek.

    Sterole są składnikiem wszystkich organizmów żywych. Natomiast cholesterol jest głównym sterolem wytwarzanym w organizmie człowieka. Występuje on w błonach komórkowych oraz lipoproteinach osocza szczególnie we frakcji LDL tych lipoprotein. Sterole występujące w komórkach roślin określane są jako fitosterole. Różnią się one nieznacznie od cholesterolu zwierzęcego, bo tylko budową bocznego łańcucha węglowego. Fitosterole występujące w roślinach w większym odsetku mają formę nienasyconą, chociaż występuje też forma nasycona zwana stanolami. Sterole i stanole roślinne budową chemiczną przypominają cholesterol, często kryją się pod nazwą fitosteroli i fitostanoli.

    Zdolność obniżania stężenia cholesterolu we krwi przez fitosterole związana jest z hamowaniem jego wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Dzięki strukturalnemu podobieństwu fitosterole zajmują miejsce cholesterolu pokarmowego oraz endogennego w micelach tworzonych w świetle jelita. Tak powstałe micele zawierają mniejsze ilości cholesterolu, zatem mniejsza jego ilość zostaje wchłonięta do enterocytów. Jednocześnie same fitosterole nie ulegają wchłanianiu. Dodatkowo dochodzi do zwiększonego transportowania cholesterolu przez enterocyty na powrót do przewodu pokarmowego.

    Cukry proste i poliole

    The reducing power of the extracts of the seed has been attributed to the presence of glucose. Studies about sugars in the olive stone began with paper chromatography and gas–liquid chromatography (Rivas, 1983). Sucrose, glucose, fructose, arabinose, xilose, mannitol and mioinositol were determined.

    Fernández-Bolaños et al., 1983 studied oligosaccharides in the olive seed and described the extraction and characterization of trisaccharide planteose by chromatography system.

    Białka

    In the seed, the level of protein is higher than the rest of the olive fruit. Protein content is an important part of the nutritional value of the olive seed. Protein extraction was studied using assays of solubility and precipitation, with concentrates reaching 75% proteins by weight (Fernández, 1960a,b,c,d). Furthermore, the amino acid composition was also determined by the same author by paper electrophoresis. All essential amino acid were present.

    Recent studies have demonstrated that the most abundant proteins in the mature olive seeds belong to the 11S protein family (storage protein), accounting for approximately 70% of the total seed proteins (Alché et al., 2006). In this work, the basic or acid character, solubility and localization of 11S proteins was verified by two-dimensional polyacrylamide gel electrophoresis, transmission electron microscopy and solubility experiments.

    Polifenole

    Oliwki zawierają szeroką gamę różnych składników polifenolowych. Posiadają one istotne znacznie anty-utleniające i odgrywają istotną rolę w smakowych i chemicznych właściwościach oliwek i oliwy. Korzystny wpływ spożycia oliwek, oliwy i pochodzących z nich produktów na zdrowie ludzi jest dobrze udokumentowany w dużej liczbie badań epidemiologicznych (Owen et al., 2000; Visioli et al., 2000, 1999; De la Puerta et al., 1999; Auroma et al., 1998). Obecność polifenoli w pestce i nasieniu jest bardzo znaczna.

    Należy do nich m. in. gwajakol oraz eugenol, który jest pochodną gwajakolu. Gwajakol jest bezbarwną, oleistą cieczą o przyjemnym, ostrym zapachu kojarzącym się z goździkami. Gwajakol (gwajafenezyna) ze względu na swe właściwości antyseptyczne, łagodzące i uśmierzające jest tradycyjnie stosowany w rozmaitych syropach przeciwkaszlowych. Gwajakol wewnętrznie może być stosowany w leczeniu chorób pasożytniczych, zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego i oddechowego, przy nieżycie dróg oddechowych (kaszel, chrypka, zapalenie oskrzeli i gardła, zapalenie zatok), lambliozie, chorobach pierwotniakowych, przy gorączce, przeziębieniu, w chorobach zakaźnych (np. grypie). Korzystnie działają przy reumatyzmie, znoszą niektóre bóle. Sprawdzają się przy zapaleniu zatok, katarze nosa i przy nieprzyjemnym zapachu z ust. Hamują procesy gnilne i fermentacyjne w jelicie grubym. Wzmagaj diurezę, a przy tym odkażają drogi moczowe. Zatrzymują rozwój grzybów, w tym opornych drożdżaków. Wykazują aktywność żółciopędną, co jest przydatne w leczeniu niektórych bakteryjnych infekcji układu żółciowego i chorób pasożytniczych dróg żółciowych.

    W szeregu badaniach wykazano korzystne działanie pochodnej gwajakolu czyli inaczej gwajafenezyny (ang. guaifenesin) w fibromialgii. Zobacz tekst w języku angielskim → Fakty i mity o stosowaniu gwajafenezyny w fibromialgii.

    Dr Paul St. Amand, endokrynolog, który sam cierpi na fibromialgię, tak jak szereg członków jego rodziny, bada wpływ gwajafenezyny na przebieg fibromialgii. Gwajafenezyna to eterowa pochodna gwajkakolu, stosowana jako lek ułatwiający wykrztuszanie. U teoretycznego podłoża jest przypuszczenie (nie potwierdzone naukowo), że w fibromiagii szereg objawów jest związany z niskim poziomem energii komórek w wyniku niskiego poziomu ATP w tych komórkach. Niski poziom ATP spowodowany jest nagromadzeniem fosforanów w tkankach. Dr Amand wierzy gwajafenezyna wspomoże usunięcie nadmiaru fosforanów przez nerki i odróci proces, który, jak on uważa, leży u podłoża fibromialgii. Stworzył on system postępowania w fibromialgii tzw. guaifenesin protocol, gdzie poza podawaniem guaifenesin eliminuje się wszelkie salicylany. Informacje są w języku angielskim.

    Kontakt

    Skontaktuj sie z nami

    Phytomedica Polska Spółka z o.o.
    ul. Ogrodowa 31/35,
    00-893 Warszawa

    T:   (+48) 22 550 60 30

    E:   info@phytomedica.pl

    Formularz kontaktowy

    Jeśli nie znalazłeś poszukiwanych odpowiedzi wypełnij nasz formularz i wyślij zapytanie do eksperta!

    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora, tj. Phytomedica Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Ogrodowa 31/35, 00-893 Warszawa dla celów związanych z wykorzystaniem formularza kontaktowego. Dane podaję dobrowolnie, oświadczam iż jestem świadoma/y, że przysługuje mi prawo dostępu do treści moich danych oraz ich poprawiania.

    Przed wysłaniem formularza upewnij się, że wpisany adres e-mail jest poprawny!

    Rozpoznanie różnicowe
      Leczenie fibromialgii
        Badania nad fibromialgią
          Sprawdź czym się różnią