l-Tryptofan

Tryptofan

Tryptofan jest niezbędnym, egzogennym, aromatycznym, polarnym aminokwasem. Aminokwas to związek organiczny, który posada grupę kwasową (w przypadku kwasu organicznego zwaną grupą karboksylową czyli COOH, która w środowisku wodnym ulega dysocjacji (rozszczepieniu) na COO oraz na H+) oraz grupę aminową NH2. W związku z tym cząsteczka tryptofanu jest bipolarna (obojnacza) ze względu obecność zarówno grupy kwasowej (karboksylowej – COOH) jak i grupy zasadowej (aminowej – NH2).

Egzogenny to znaczy taki, którego organizm ludzki nie potrafi wytworzyć, a który jest niezbędny i musi być dostarczony w pożywieniu, tak jak witamina.

Aromatyczny, to znaczy taki, którego cząsteczka ma budowę pierścieniowa i ma zdelokalizowane elektrony, tzn. takie, które pochodzą z układu kilku sprzężonych wiązań podwójnych. Taka budowa cząsteczki powoduje jej większą stabilność.

Polarny to oznacza, że cząsteczka tryptofanu może być lewoskrętna l-tryptofan (forma znacznie bardziej biologicznie aktywna) i prawoskrętna d-tryptofan (forma znacznie mniej biologicznie aktywna)


Działanie


Źródła w pożywieniu


Zawartość tryptofanu w różnych pokarmach

Zawartość tryptofanu (Trp) w różnych pokarmach
Pokarmbiałko
[g/100 g pokarmu]
Tryptofan
[g/100 g pokarmu]
Stosunek
tryptofan/białko [%]
suszone białko jaj
81,10
1,00
1,23
suszona spirulina
57,47
0,93
1,62
mięso dorsza suszone
62,82
0,70
1,11
ziarno soi surowe
36,49
0,59
1,62
pestki dyni
33,08
0,57
1,72
ser parmezan
37,90
0,56
1,47
mięso karibu
29,77
0,46
1,55
ziarno sezamu
17,00
0,37
2,17
ser cheddar
24,90
0,32
1,29
ziarno słonecznika
17,20
0,30
1,74
wieprzowina
19,27
0,25
1,27
indyk
21,89
0,24
1,11
kurczak
20,85
0,24
1,14
wołowina
20,13
0,23
1,12
łosoś
19,84
0,22
1,12
baranina
18,33
0,21
1,17
karmazyn
18,62
0,21
1,12
jajko
12,58
0,17
1,33
mąka pszenna
10,33
0,13
1,23
mleko
3,22
0,08
2,34
ryż biały
7,13
0,08
1,16
płatki owsiane
2,54
0,04
1,16
ziemniaki
2,14
0,02
0,84
banany
1,03
0,01
0,87

Objawy niedobór tryptofanu

Zbyt niski poziom tryptoifanu mże powodować:

  • Niedokrwistość
  • Hipotermia czy nadmiernego wychłodzenia organizmu.
  • Utrata elastyczności skory, twardnienie skóry
  • Wypadanie włosów, utrata owłosienia
  • Zanik mięśni gładkich, a w konsekwencji
    • Uszkodzenie kanalików nasiennych
    • Problemy z laktacją
  • Zaćma
  • Bezsenność
  • Zaburzenia nastroju

Objawy nadmiar tryptofanu

Objawy niepożądane związane są przede wszystkim z nadmiernym spożyciem nie samego tryptofanu, a jego metabolitu 5-hydroksy tryptofanu - czyli 5-HTP. Związek ten, chociaż dość powszechny, to w większych ilościach, występuje w przyrodzie rzadko. Jedynym istotnym znanym źródłem jest Gerofonia simplicifolia rodzaj czarnej afrykańskiej fasoli. Jej strączki zawierają nawet do 20 % 5-HTP.

Do groźnego zespołu serotoninowego* może dojść w wyniku przedawkowania leków podnoszących poziom serotoniny w mózgu. Poza przedawkowaniem leków, w wystąpieniu tego zespołu sprzyjać temu może niekiedy jednoczesne bardzo duże spożycie 5-HTP, ale co trzeba podkreślić nie spożycie tryptofanu!


Zespół serotoninowy jest to stan wywołany zbyt dużą ilością serotoniny w mózgu. Najczęściej spowodowany jest interakcjami różnych substancji (leków) blokujących wychwyt zwrotny serotoniny, m.in. niektórych TLPD (klomipraminy np. anafranil - trójpierścieniowy lek antydepresyjny), inhibitorów MAO (mono-amino-oksydazy grupa A np. klorgilina, stosowana w leczeniu depresji, grupa B, np. selegilina, stosowana w leczeniu choroby Parkinsona) z SSRI, SSRI z dekstrometorfanem (środek hamujący kaszel), przedawkowaniem SSRI (selective serotonine reuptake inhibitor czyli selektywny inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny np. fluoksetyna, citalopram). Zespół Serotoninowy może się pojawić również na początku terapii SSRI. Może też być powikłaniem w wyniku dodania do terapii SSRI do leczenia węglanem litu. W ciężkiej postaci może prowadzić do śmierci.

Serotonina

Serotonina jest związkiem chemicznym w mózgu, który ma wpływ na poczucie bezpieczeństwa, relaksu i zaufania. Jej niedobór może doprowadzić do zakłóceń snu, uczucia lęku, depresji i skłonności do przejadania się, w szczególności węglowodanami i cukrami prostymi. Niepokojące wyniki badań ujawniają, że poziomy serotoniny zmniejszają się wraz z wiekiem![1] Odkrycia te dostarczają biochemicznego uzasadnienia, by wyjaśnić powszechne, związane z wiekiem zaburzenia, takie jak przygnębiony nastrój i kłopoty ze snem. Opierając się na badaniach można stwierdzić, że starzejący się ludzie mogą znacznie poprawić stan swojego zdrowia dzięki przywróceniu serotoniny do poziomów jakie mieli za młodych lat.

Tryptofan jest aminokwasem niezbędnym do produkcji serotoniny w mózgu.[2] Jego ilość w typowej diecie odpowiada podstawowym metabolicznym wymaganiom, ale często nie zapewnia optymalnych poziomów serotoniny. Odkąd FDA (Amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków) ograniczyła wprowadzanie tryptofanu jako suplementu diety, nastąpił gwałtowny wzrost ilości Amerykanów z nadwagą oraz tych bardzo otyłych. Można by dowieść, że powszechny niedobór serotoniny jest co najmniej częściowo odpowiedzialny za liczbę przygnębionych, źle śpiących i mających nadwagę lub otyłość osób.

Jednak utrzymywanie nawet niewielkiej ilości tryptofanu zapewnia pewne korzyści w odniesieniu do podwyższania poziomu serotoniny w mózgu, ponieważ może skutecznie konkurować z innymi aminokwasami jeśli chodzi o jej transport przez barierę krew-mózg. Substancje odżywcze muszą pokonać barierę krew-mózg by transportować cząsteczki. Tryptofan rywalizuje o ten transport z innymi aminokwasami.

Tryptofan

Melatonina


Niacyna

fibromialgia.info.pl

dowiedz się więcej na temat
objawów, rozpoznania, przyczyn
i leczenia fibromialgii!

o fibromialgii
proMyalgan krem

Interesuje Cię
skład i działanie?

dowiedz się więcej!
Myalgan ↔ proMyalgan

Chcesz wiedzieć
czym się różnią?

sprawdź to!

Kontakt

Skontaktuj sie z nami

Phytomedica Polska Spółka z o. o.
ul. Królowej Marysieńki 9 lok. 2,
02-954 Warszawa

T:   (+48) 22 550 60 30

E:   info@phytomedica.pl

Formularz kontaktowy

Jeśli nie znalazłeś poszukiwanych odpowiedzi wypełnij nasz formularz i wyślij zapytanie do eksperta!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora, tj. Phytomedica Polska Spółka z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Królowej Marysieńki 9 lok. 2, 02-954 Warszawa dla celów związanych z wykorzystaniem formularza kontaktowego. Dane podaję dobrowolnie, oświadczam iż jestem świadoma/y, że przysługuje mi prawo dostępu do treści moich danych oraz ich poprawiania.

Przed wysłaniem formularza upewnij się, że wpisany adres e-mail jest poprawny!