Winogrona to przede wszystkim owoce, których właściwości są doceniane od tysiącleci. Winorośl ta długowieczna roślina, ceniona nie tylko ze względu na wartości smakowe, ale również chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. Liście winogron są od tysięcy lat elementem składowym diety człowieka. Od dawna wiadomo, że garść świeżych liści winorośli dodana do gorącej wody działa odtruwająco i oczyszczająco na skórę. Taka kąpiel polecana jest zwłaszcza wieczorem, bowiem odpręża i poprawia samopoczucie. Liście winorośli zalazły zastosowanie w kuchni praktycznie wszystkich krajów będących kolebka naszej kultury: basenu morza śródziemnego, bliskiego i środkowego wschodu, Bałkanów, basenu Morza Czarnego. Są one stosowane do przygotowania wielu potraw, z których najbardziej popularne są gołąbki z liści winogron z różnym nadzieniem. Marynowane liście winogron można kupić również w Polsce w niektórych sklepach spożywczych.