Tryptofan
Tryptofan jest niezbędnym, egzogennym, aromatycznym, polarnym aminokwasem. Aminokwas to związek organiczny, który posada grupę kwasową (w przypadku kwasu organicznego zwaną grupą karboksylową czyli COOH, która w środowisku wodnym ulega dysocjacji (rozszczepieniu) na COO– oraz na H+) oraz grupę aminową NH2. W związku z tym cząsteczka tryptofanu jest bipolarna (obojnacza) ze względu obecność zarówno grupy kwasowej (karboksylowej – COOH) jak i grupy zasadowej (aminowej – NH2).
Egzogenny to znaczy taki, którego organizm ludzki nie potrafi wytworzyć, a który jest niezbędny i musi być dostarczony w pożywieniu, tak jak witamina.
Aromatyczny, to znaczy taki, którego cząsteczka ma budowę pierścieniowa i ma zdelokalizowane elektrony, tzn. takie, które pochodzą z układu kilku sprzężonych wiązań podwójnych. Taka budowa cząsteczki powoduje jej większą stabilność.
Polarny to oznacza, że cząsteczka tryptofanu może być lewoskrętna l-tryptofan (forma znacznie bardziej biologicznie aktywna) i prawoskrętna d-tryptofan (forma znacznie mniej biologicznie aktywna)
Więcej można przeczytać → tryptofan plik pdf
Zapotrzebowanie na tryptofan
Nie jest znane dzienne zapotrzebowanie na tryptofan. Szacuje się, że u niemowląt i małych dzieci jest najwyższe i wynosi ok. 10 - 15 mg/na kg masy ciała. Obniża się z wiekiem i u dorosłych do 5 mg/na kg masy ciała. Szacuje się, że kobieta o masie ciała 60 kg potrzebuje ok. 300 mg tryptofanu dziennie, a mężczyzna o masie ciała 80 kg potrzebuje 400 mg tryptofanu dziennie.
Ilość tryptofanu w typowej diecie, mimo że zazwyczaj odpowiada podstawowym metabolicznym wymaganiom, jednak często nie zapewnia optymalnych poziomów serotoniny. Dzieje się ta dlatego, że w każdej diecie, pełnej czy wegetariańskiej, tryptofan jest najmniej licznym aminokwasem ze wszystkich. Typowa dieta dostarcza ok. 1 000 mg/dzień tryptofanu, ale w organizmie toczy się ciągła rywalizacja o jego ograniczone ilości. Tryptofan jest używany do wytwarzania różnych struktur białkowych w organizmie. U osób, które spożywają małe i umiarkowane ilości niacyny (witamina PP), organizm może ją wytworzyć w wątrobie, ale zaledwie 1 mg niacyny (witaminy PP), z aż 60 mg tryptofanu. Dlaczego ilość tryptofanu dostarczanego w diecie może być niewystarczająca. Można by dowieść, że powszechny niedobór serotoniny jest co najmniej częściowo odpowiedzialny za liczbę przygnębionych, źle śpiących i mających nadwagę lub otyłość osób.
Suplementacja nawet niewielkiej ilości tryptofanu zapewnia pewne korzyści w odniesieniu do podwyższania poziomu serotoniny w mózgu, ponieważ może skutecznie konkurować z innymi aminokwasami jeśli chodzi o jej transport przez barierę krew-mózg. Substancje odżywcze muszą pokonać barierę krew-mózg by transportować cząsteczki. Tryptofan rywalizuje o ten transport z innymi aminokwasami.
Tryptofan jest zawarty w wielu pokarmach białkowych. Jest go szczególnie dużo w czekoladzie, owsie, suszonych daktylach, mleku i produktach mlecznych, jajach, rybach, mięsie, spirulinie, orzeszkach ziemnych, pestkach dyni.
Źródła w pożywieniu
Tryptofan jest zawarty w wielu pokarmach białkowych. Jest go szczególnie dużo w czekoladzie, owsie, suszonych daktylach, mleku i produktach mlecznych, jajach, rybach, mięsie, spirulinie, orzeszkach ziemnych, pestkach dyni.
Lista 10 grup pokarmowych z wysoką zawartością tryptofanu
1. Nasiona i orzechy |
||
zawartość tryptofanu w 100g produktu | na filiżankę (129g) | na uncję (28g) |
576mg (206% ZDS) | 743mg (265% ZDS) | 161mg (58% ZDS) |
Inne nasiona i orzechy z wysoką zawartością tryptofanu (%ZDS na uncję): nasiona chia (44%), nasiona sezamu (39%), nasiona słonecznika (35%), siemię lniane (30%), pistacje (29%), orzechy nerkowca (24%), migdały (21%) oraz orzechy laskowe (19%). |
||
2. Soja |
||
zawartość tryptofanu w 100g produktu | na filiżankę (93g) | na uncję (28g) |
575mg (205% ZDS) | 535mg (191% ZDS) | 161mg (57% ZDS) |
Inna żywność z soi z wysoką zawartością tryptofanu (%ZDS per ounce): kojadofu (suszone-mrożone tofu) (75%), kiełki soi, smażone (30%), tofu, smażone (27%), nasiona soi, gotowane (24%) oraz tempeh (odmiana tofu) (19%). |
||
3. Ser |
||
zawartość tryptofanu w 100g produktu |
na filiżankę, pokrojony w kostkę (132g) | na uncję (28g) |
571mg (204% ZDS) | 754mg (269% ZDS) | 160mg (57% ZDS) |
Inne rodzaje serów z wysoką zawartością tryptofanu (%ZDS na uncję): parmezan & cheddar (56%), mozzarella (51%), pecorino romano (43%), Gruyere (42%), ementaler (40%), fontina (36%), edamski, gouda, tylżycki (35%). |
||
4. Mięso |
||
zawartość tryptofanu w 100g produktu |
na 3 uncje (85g) | na kotlet (55g) |
415mg (148% ZDS) | 353mg (126% ZDS) | 228mg (81% ZDS) |
Inne rodzaje mięsa z wysoką zawartością tryptofanu (%ZDS na 3 uncje, gotowane): królik (133%), chuda pieczeń wołowa & mielona wieprzowina (124%), koźlina (123%), steak wołowy (121%), polędwica wołowa (117)%, dziczyzna (115%)oraz cielęcina (113%). |
||
5. Kurczak & indyk |
||
zawartość tryptofanu w 100g produktu |
na sztukę (181g) |
na 3 uncje (85g) |
404mg (144% ZDS) | 731mg (261% ZDS) | 343mg (123% ZDS) |
Inne rodzaje drobiu z wysoką zawartością tryptofanu (%ZDS per 3oz, cooked): potrawka (gulasz) z kurczaka (117%), skrzydełka z indyka (113%), pierś indyka (110%), skrzydełka kurczaka (108%), udka kurczaka (102%), beztłuszczowe, mielone mięso indyka (99%), udziec z indyka (98%), i mielone mięso indyka (94%). |
||
6. Ryby |
||
zawartość tryptofanu w 100g produktu | Per 3oz (85g) | na uncję (28g) |
335mg (120% ZDS) | 285mg (102% ZDS) | 95mg (34% ZDS) |
Inne ryby z wysoką zawartością tryptofanu (%ZDS na 3 uncje, gotowane): Halibut (102%), łosoś (98%), karmazyn & pstrąg (90%), lucjan (89%), makerela (88%), łupacz (79%) oraz dorsz (70%). |
||
7. Owoce morza |
||
zawartość tryptofanu w 100g produktu | na 3 uncje (85g) | na uncję (28g) |
330mg (118% ZDS) | 281mg (100% ZDS) | 94mg (33% ZDS) |
Inne owoce morza z wysoką zawartością tryptofanu (%ZDS na 3 uncje, gotowane): Langusta (112%), ośmiornica (101%), małże (87%), krewetki (79%), homar (75%), raki (71%), ostrygi (64%) i przegrzebki (53%). |
||
8. Surowe otręby owsiane & owies |
||
zawartość tryptofanu w 100g produktu |
Na filiżankę (94g) |
Na uncję (28g) |
335mg (120% ZDS) | 315mg (113% ZDS) | 94mg (34% ZDS) |
Inne zboża z pełnego przemiału z wysoką zawartością tryptofanu (%ZDS na filiżankę): kiełki pszenicy & cały owies (130%), kasza gryczana (116%), otręby pszeniczne (59%), płatki owsiane, normalnie i krótko gotowane (53%). |
||
9. Rośliny strączkowe |
||
zawartość tryptofanu w 100g produktu | na filiżankę (179g) | na łyżkę stołową (11g) |
115mg (41% ZDS) | 206mg (74% ZDS) | 13mg (5% ZDS) |
Inne rośliny strączkowe z wysoką zawartością tryptofanu (%ZDS na filiżankę, gotowane): czerwona fasola (70%), żółta & drobna biała fasola (68%), fasola pinto & nerkowata (66%), fasola różowa, granatowa & czarna fasola (65%) oraz soczewica (57%). |
||
10. Jaja (całe) |
||
zawartość tryptofanu w 100g produktu | Na 2 jaja (100g) | Na jedno jajo (50g) |
167mg (60% ZDS) | 168mg (60% ZDS) | 84mg (30% ZDS) |
Potrawy z jaj z wysoką zawartością tryptofanu (%ZDS na jajo): jajo gotowane w koszulce, omlet, smażone jaja & jajecznica (30%), jaja gotowane na twardo (28%). |
ZDS = zalecane dzienne spożycie – ilość składników odżywczych, przede wszystkim witamin i soli mineralnych, które organizm przeciętnej osoby dorosłej potrzebuje przyswoić z pokarmem w ciągu doby.
Jedna filiżanka odpowiada 220 ml.