Myalgan - leczenie fibromialgii

 

Nie znana jest przyczyna fibromialgii, dlatego nie ma też leczenia przyczynowego. Postępowanie w fibromialgii ma przede wszystkim na celu łagodzenie objawów i poprawę jakości życia. Dlatego poszukuje się różnych możliwości postępowania terapeutycznego. Odpowiednia dieta, stosowanie suplementów żywieniowych odgrywa w tym postępowaniu istotną rolę.

Unikalna formuła

Suplement diety Myalgan został opracowany na Uniwersytecie Kalifornii w Irvine pod koniec lat 90-tych specjalnie dla chorych cierpiących na fibromialgię. Ta całkowicie naturalna formuła dostarcza składniki, które pobudzają własną zdolność organizmu do skutecznego uśmierzania objawów związanych z fibromialgią. Niektórzy chorzy podają że już nawet kilkudniowe przyjmowanie preparatu przyniosło im ulgę, mimo że choroba trwała przez szereg lat.


Myalgan


Suplement diety Myalgan został opracowany na Uniwersytecie Kalifornii w Irvine pod koniec lat 90-tych specjalnie dla chorych cierpiących na fibromialgię. Ta całkowicie naturalna formuła dostarcza składniki, które pobudzają własną zdolność organizmu do skutecznego uśmierzania objawów związanych z fibromialgią. Niektórzy chorzy podają że już nawet kilkudniowe przyjmowanie preparatu przyniosło im ulgę, mimo że choroba trwała przez szereg lat.

Mylagan to suplement diety zawierający unikalny zestaw 4 ekstraktów: liści stokrotki, liści winogron, pestek oliwki, owocu ananasa oraz tryptofan - egzogenny aminokwas, czyli taki, który tak jak witamina musi być dostarczony z pożywieniem.

W 2016 roku skład Myalganu został znowelizowany. Dwa dotychczasowe składniki: ekstrakt słodkich migdałów i sproszkowany sok pomarańczy, zastąpiono tryptofanem. Więcej o działaniu aktywnych składników preparatu przedstawiono w kolumnie obok.

Tryptofan (plik pdf) to egzogenny aminokwas, który musi być dostarczany organizmowi, tak jak witaminy z pożywieniem. Nasza przeciętna dieta ma stosunkowo mało tryptofanu, bo szacuje się, że stanowi on zaledwie 1% wszystkich dostarczanych z pożywieniem aminokwasów. Tryptofan jest podstawowym "surowcem" dla naszego organizmu do produkcji m. in. dwóch ważnych hormonów i neuroprzekaźników serotoniny (plik pdf) i melatoniny (plik pdf) czyli tzw. tryptamin. Są one hormonami układu nerwowego i zmniejszenie ich poziomów stwierdza się w większości przypadków fibromialgii.

Myalgan może być stosowany przez każdego jako uzupełnienie codziennej diety. Jest on szczególnie polecany osobom z fibromialgią, gdyż uzupełnianie diety w składniki dostarczane Myalgan korzystnie wpływa na samopoczucie osób je przyjmujących w tym również osób z fibromialgią. Składniki te korzystnie wpływają na jakość snu, a w konsekwencji dają przypływ energii oraz poprawę nastroju.


 

proMyalgan

proMylagan jest rozwinięciem "pierwotnej" formuły Myalganu. W 2010 roku do "pierwotnej" formuły tj: ekstraktów liści stokrotki, liści winogron, pestek oliwki, owocu ananasa, słodkich migdałów i sproszkowanego soku pomarańczowego,  dodaliśmy egzogenny aminokwas taurynę.

Tauryna – jest to aminokwas, który nie wchodzi w skład białek organizmu. Zawiera on siarkę o specyficznej roli fizjologicznej. Jest to niezbędny aminokwas, który wykazuje dużą aktywność biologiczną i jest nieodzowny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.  

proMyalgan może być stosowany przez każdego jako uzupełnienie codziennej diety. Jest on szczególnie polecany osobom z fibromialgią, gdyż uzupełnianie diety w składniki dostarczane proMyalgan korzystnie wpływa na samopoczucie osób je przyjmujących w tym również osób z fibromialgią. Składniki te korzystnie wpływają na uczucie energii i regulują stan napięcia mięśni, co korzystnie wpływa na bóle tkanek okołostawowych.



Spożycie Myalganu w fibromialgii

Ocena efektów stosowania preparatu przez osoby z rozpoznaną fibromialgią

Celem badania było sprawdzenie, czy podawanych informacji przez osoby, które spożywały Myalgan, o zauważonych efektach jego działania. Badanie miało charakter pilotażowy. Oceniano preparat Myalgan, który jest suplement diety w tabletkach i jako taki nie może być traktowany jako posiadający właściwości lecznicze lub profilaktyczne. Zawiera on 5 ekstraktów roślinnych: z liści stokrotki, z liści winogrona, z pestek oliwki, z owocu ananasa, ze słodkich migdałów oraz sproszkowany sok pomarańczowy.

Grupa badana i metody

Grupę badaną stanowiło 25 kobiet i 5 mężczyzn w wieku od 32 do 61 lat. Zostali oni zrekrutowani za pośrednictwem internetu. Badani spożywali Myalgan w dawce 1 tabletka 4 razy dziennie. Badani oceniali zmianę nasilenia różnych objawów fibromialgii wypełniając kwestionariusz samooceny. Nasilenie oceniano w pięciostopniowej skali: 4 - maksymalne, 3 - duże, 2 - średnie, 1 - lekkie, 0 - brak objawów. Kwestionariusz wypełniano dwukrotnie: przed rozpoczęciem przyjmowania suplementu diety i po 4 tygodniach jego stosowania. Oceniano wielkość zmiany nasilenia objawów fibromialgii pomiędzy wynikami badania wyjściowego oraz badania po 4 tygodniach.

Wyniki

Wyniki przedstawiono poniżej w formie graficznej. Ze względu na małą liczebność grupy nie przeprowadzono analizy statystycznej.

Bóle i sztywność

Rozsiane bóle i sztywność mięśni i tkanek okołostawowych to główne objawy fibromialgii. Bóle i sztywność stwierdzano u wszystkich badanych. Po 4 tygodniach przyjmowania Myalganu nasilenie bólu zmniejszyło się z średniej wartości 1,8 przed badaniem do wartości 0,5 zaś nasilenie objawów sztywności zmniejszyło się z średniej wartości 1,6 do wartości 0,3.

Zaburzenia snu i przewlekłe zmęczenie

Zaburzenia snu i przewlekłe zmęczenie stwierdzano u 25 osób z 30 badanych. Nasilenie zaburzeń snu zmniejszyło się z średnie wartości 1,6 do 0,3, zaś nasilenie przewlekłego zmęczenia z 1,3 do 0,2. Zaburzenia emocjonalne (niepokój, lęk, obniżenie nastroju, problemy z koncentracją, pamięcią) występowały u wszystkich badanych. Ich nasilenie uległo zmniejszeniu z średniej wartości 1,6 do 0,2.

Zaburzenia nastroju, układu pokarmowego, układu moczopłciowego

Objawy ze strony przewodu pokarmowego wystąpiły u 19 zaś ze strony układu moczopłciowego u 21 badanych. Ich nasilenie, po 4 tygodniach przyjmowania Myalganu, uległo zmniejszeniu z średniej wartości 1,4 do 0,4 dla przewodu pokarmowego i z 1,5 do 0,5 dla układu moczopłciowego.

Wnioski

  • W trakcie spożycia Myalganu obserwowano korzystny wpływ na różne objawy fibromialgii
  • Myalgan był dobrze tolerowany, nie obserwowano żadnych działań niepożądanych w okresie badania.

 


Polecane spożycie

Myalgan i proMyalgan są suplementami diety i mogą być przyjmowane przez każdą osobę jako uzupełnienie codziennej diety. Korzystne spożycie preparatów Myalgan i/lub proMyalgan potwierdza zgromadzona dokumentacja licznych przypadków osób, które stosowały oba preparaty. Poniżej podajemy sytuacje, w których może być korzystne uzupełnienie codziennej diety dodatkowo w składniki odżywcze, które dostarczają w preparaty Myalgan i/lub proMyalgan.


Klikinj na element graficzny, aby pobrać plik pdf z ulotką Myalgan

Klikinj na element graficzny, aby pobrać plik pdf z ulotką proMyalgan


 

PORÓWNANIE SKŁADU MYALGAN – proMYALGAN

Oba preparaty mają podobny skład. Oba zawierają te same ekstrakty roślinne w podobnych ilościach. Dokonując ostatniej nowelizacji składu preparatu Myalgan zrezygnowano z ekstraktu słodkich migdałów i z sproszkowanego soku pomarańczowego.

SkładnikMyalganproMyalgan
Ekstrakt liści stokrotki75 mg70 mg
Ekstrakt liści winogron75 mg70 mg
Ekstrakt oliwki75 mg65 mg
Ekstrakt ananasa50 mg40 mg
Ekstrakt słodkich migdałów10 mg
Aminokwasl-tryptofan 50 mgtauryna 30 mg
Sok pomarańczowy sproszkowany10 mg

Uwaga: w obu preparatach zwiększono ilość składników nieaktywnych w tabletce takich, jak skrobia i celuloza mikrokrystaliczna. Nie wpływa to na wartość preparatu, ale podczas ssania tabletki może dawać nieprzyjemne doznanie.

 


Myalgan

Główną różnicę w składzie w porównaniu z preparatem proMyalgan stanowi aminokwas l-tryptofan.

l-TRYPTOFAN

wzór strukturalny cząsteczki tryptofanu,
zwracają uwagę aromatyczny pierścień indolowy

l-Tryptofan jest to białkowy aminokwas (czyli taki, który bierze udział w budowie białek). Tryptofan jest stereoizomerem, "l" - levo - oznacza, że w tym przypadku mamy do czynienia z lewoskrętną cząsteczką. Właśnie lewoskrętny stereoizomer bierze udział w syntezie serotoniny i melatoniny. d-Tryptofan, czyli prawoskrętna (dextro) cząsteczka jest znacznie gorzej wykorzystywana przez nasz organizm, prawdopodobnie może być wykorzystany w syntezie niacyny (witaminy PP).

Tryptofan jest egzogennym aminokwasem, czyli takim, którego nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować i który, tak jak witamina, mus być dostarczony z pożywieniem.

Zapotrzebowanie na tryptofan

Nie jest znane dzienne zapotrzebowanie na tryptofan. Szacuje się, że u niemowląt i małych dzieci jest najwyższe i wynosi ok. 10 - 15 mg/na kg masy ciała. Obniża się z wiekiem i u dorosłych do 5 mg/na kg masy ciała. Szacuje się, że kobieta o masie ciała 60 kg potrzebuje ok. 300 mg tryptofanu dziennie, a mężczyzna o masie ciała 80 kg potrzebuje 400 mg tryptofanu dziennie.

Ilość tryptofanu w typowej diecie, mimo że zazwyczaj odpowiada podstawowym metabolicznym wymaganiom, ale często nie zapewnia optymalnych poziomów serotoniny. Dzieje się ta dlatego, że w każdej diecie, pełnej czy wegetariańskiej, tryptofan jest najmniej licznym aminokwasem ze wszystkich. Typowa dieta dostarcza ok. 1 000 mg/dzień tryptofanu, ale w organizmie toczy się ciągła rywalizacja o jego ograniczone ilości. Tryptofan jest używany do wytwarzania różnych struktur białkowych w organizmie. U osób, które spożywają małe i umiarkowane ilości niacyny (witamina PP), organizm może ją wytworzyć w wątrobie, ale zaledwie 1 mg niacyny (witaminy PP), z aż 60 mg tryptofanu. Dlaczego ilość tryptofanu dostarczanego w diecie może być niewystarczająca. Można by dowieść, że powszechny niedobór serotoniny jest co najmniej częściowo odpowiedzialny za liczbę przygnębionych, źle śpiących i mających nadwagę lub otyłość osób.

Suplementacja nawet niewielkiej ilości tryptofanu zapewnia pewne korzyści w odniesieniu do podwyższania poziomu serotoniny w mózgu, ponieważ może skutecznie konkurować z innymi aminokwasami jeśli chodzi o jej transport przez barierę krew-mózg. Substancje odżywcze muszą pokonać barierę krew-mózg by transportować cząsteczki. Tryptofan rywalizuje o ten transport z innymi aminokwasami.

Tryptofan jest zawarty w wielu pokarmach białkowych. Jest go szczególnie dużo w czekoladzie, owsie, suszonych daktylach, mleku i produktach mlecznych, jajach, rybach, mięsie, spirulinie, orzeszkach ziemnych, pestkach dyni.

Tryptofan, serotonina, melatonina

kliknij na rycinę, aby ją powiększyć

Tryptofan jest aminokwasem niezbędnym do produkcji serotoniny i melatoniny w mózgu. Etapem pośrednim jest powstanie 5-HTP (5 hydroksy-tryptofan) związku, który działa identycznie jak tryptofan, ale który może powodować/nasilać objawy uboczne, jeśli byłby przyjęty sam (zamiast tryptofanu) razem z niektórymi lekami antydepresyjnymi, które są często stosowane w leczeniu fibromialgii.

Serotonina jest związkiem chemicznym w mózgu, który ma wpływ na poczucie bezpieczeństwa, relaksu i zaufania. Jej niedobór może doprowadzić do akłóceń snu, uczucia lęku, depresji i skłonności do przejadania się, w szczególności węglowodanami i cukrami prostymi. Jednak poziomy serotoniny niepokojąco zmniejszają się wraz z wiekiem! Odkrycia te dostarczają biochemicznego uzasadnienia, by wyjaśnić powszechne, związane z wiekiem zaburzenia, takie jak przygnębiony nastrój i kłopoty ze snem. Opierając się na badaniach można stwierdzić, że starzejący się ludzie mogą znacznie poprawić stan swojego zdrowia dzięki przywróceniu serotoniny do poziomów jakie mieli za młodych lat.



proMyalgan

Główną różnicę w składzie w porównaniu z preparatem Myalgan stanowi aminokwas tauryna.

TAURYNA

wzór strukturalny cząsteczki tauryny,
zwracają uwagę grupa sulfonowa i grupa aminowa

Tauryna - aminokwas, po raz pierwszy wyodrębniony przez Tiedemanna i Gmelina (Niemcy) w 1827 roku z żółci bydlęcej. Swoją nazwę zawdzięcza greckiemu słowu taurus, co znaczy: „byk”. Odkrycie tauryny nie miało szczególnego znaczenia aż do momentu, kiedy w 1970 roku uczeni wykazali, że jest ona niezbędnym składnikiem pożywienia kotów. Z powodu jej braku u zwierząt rozwijała się ślepota oraz pojawiały poważne problemy z czynnością serca.

Tauryna jest β-aminokwasem (grupa aminowa i sulfonowa są rozdzielone 2 atomami węgla) i nie zawiera atomów asymetrycznych, a więc nie ma izomerów L i D. Tauryna jest to aminokwasem niebiałkowym, czyli nie bierze udziału w budowie białek. Zawiera siarkę w grupie tiolowej i posiada specyficzną rolę fizjologiczną. Wykazuje dużą aktywność biologiczną i jest nieodzowna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Tauryna jest aminokwasem względnie egzogennym i może być wytworzona w organizmie niewielkich ilościach przez degradację cysteiny

Ile powinno wynosić spożycie tauryny?

Dzienne zapotrzebowanie na taurynę szacuje się na ok. 60 mg. W dawkach suplementacyjnych, jako uzupełnienie diety, spożycie tauryny do 500 mg jest całkowicie bezpieczne. Wyeliminowanie niedoboru tauryny w organizmie jest konieczne również dlatego, że zastąpienie jej inną substancją jest niemożliwe, jako że tauryna wpływa na liczne, życiowo ważne fizjologiczne i biochemiczne procesy w komórce. Dieta wegetariańska i wegańska może sprzyjać niedoborowi tauryny.

W naturze bogate źródła tauryny znajdziemy w ostrygach, mięsie, rybach, serwatce i niektórych roślinach strączkowych jak groch czy soczewica. Taurynę znajdziemy również w mleku matki.

Stężenie tauryny w mięsie waha się od 30-200 mg/ 100g. Najwięcej jest jej w mięsie indyczym, a najmniej w mięsie kurzych brojlerów. Bardzo dużo tauryny znajduje się w owocach morza - w bezkręgowcach morskich 300-800 mg/g - oraz w rybach (50-200mg/100g).

Nasz organizm wytwarza niewielkie ilości tauryny w wątrobie, mózgu, jelitach i mięśniach szkieletowych, z przekształcenia innych egzogennych (siarkowych) aminokwasów, głównie cysteiny.

Korzyści ze spożycia tauryny

Spożycie tauryny wpływa korzystnie na ośrodkowy układ nerwowy. Przypisuje się jej funkcje neuroprzekaźnika. Jest m.in. agonistą receptorów GABA typu A. Tauryna bierze udział w mechanizmie termoregulacji, wykazując działania hipotermiczne oraz nasila podstawowe wydzielanie wazopresyny i oksytocyny w części nerwowej przysadki przez pobudzenie receptorów GABA-ergicznych.

Tauryna poprawia funkcje poznawcze i pomaga w nauce poprzez poprawę metabolizmu komórek glejowych, a pośrednio, wszystkich neuronów. Wysokie stężenie tauryny występuje w rozwijającym się mózgu i spada zaraz po zakończeniu procesu rozwoju.

Tauryna spełnia w organizmie szereg korzystnych funkcji, do których zalicza się:

  • Reguluje wewnątrzkomórkowy poziom wapnia
  • Stabilizuje błony komórkowe
  • Reguluje ciśnienie osmotyczne komórek
  • Usuwa (wymiata) wolne rodniki
  • Chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniami
  • Jest potrzebna do hamowania neurotransmisji
  • Jest potrzebna do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania siatkówki oka

Tauryna chroni komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez niektóre metale ciężkie, zaś ekspozycja organizmu na te metale, np. ołów, zmniejsza stężenie tauryny w osoczu.

Stwierdzono również, że niedobór tauryny u noworodków ludzkich zakłócał wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, między innymi poprzez jej wpływ na sprzęganie kwasów żółciowych. Tauryna wspomaga trawienie i wchłanianie tłuszczu i wszystkich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Poza tym tauryna poprawia transport kreatyny do mięśni i wzmacnia siłę skurczu serca.



fibromialgia.info.pl

dowiedz się więcej na temat
objawów, rozpoznania, przyczyn
i leczenia fibromialgii!

o fibromialgii
proMyalgan krem

Interesuje Cię
skład i działanie?

dowiedz się więcej!
Myalgan ↔ proMyalgan

Chcesz wiedzieć
czym się różnią?

sprawdź to!

Kontakt

Skontaktuj sie z nami

Phytomedica Polska Spółka z o.o.
ul. Królowej Marysieńki 9 lok. 2,
02-954 Warszawa

T:   (+48) 22 550 60 30

E:   info@phytomedica.pl

Formularz kontaktowy

Jeśli nie znalazłeś poszukiwanych odpowiedzi wypełnij nasz formularz i wyślij zapytanie do eksperta!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora, tj. Phytomedica Polska Spółka z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Królowej Marysieńki 9 lok. 2, 02-954 Warszawa dla celów związanych z wykorzystaniem formularza kontaktowego. Dane podaję dobrowolnie, oświadczam iż jestem świadoma/y, że przysługuje mi prawo dostępu do treści moich danych oraz ich poprawiania.

Przed wysłaniem formularza upewnij się, że wpisany adres e-mail jest poprawny!