Myalgan+

 

Nie znana jest przyczyna fibromialgii, dlatego nie ma też leczenia przyczynowego. Postępowanie w fibromialgii ma przede wszystkim na celu łagodzenie objawów i poprawę jakości życia. Dlatego poszukuje się różnych możliwości postępowania terapeutycznego. Odpowiednia dieta, stosowanie suplementów żywieniowych odgrywa w tym postępowaniu istotną rolę.

Unikalna formuła

Suplement diety Myalgan został opracowany na Uniwersytecie Kalifornii w Irvine pod koniec lat 90-tych specjalnie dla chorych cierpiących na fibromialgię. Ta całkowicie naturalna formuła dostarcza składniki, które pobudzają własną zdolność organizmu do skutecznego uśmierzania objawów związanych z fibromialgią. Niektórzy chorzy podają że już nawet kilkudniowe przyjmowanie preparatu przyniosło im ulgę, mimo że choroba trwała przez szereg lat.





Suplement diety Myalgan został opracowany na Uniwersytecie Kalifornii w Irvine pod koniec lat 90-tych specjalnie dla chorych cierpiących na fibromialgię. Ta całkowicie naturalna formuła dostarcza składniki, które pobudzają własną zdolność organizmu do skutecznego uśmierzania objawów związanych z fibromialgią. Niektórzy chorzy podają że już nawet kilkudniowe przyjmowanie preparatu przyniosło im ulgę, mimo że choroba trwała przez szereg lat.

Mylagan to suplement diety zawierający unikalny zestaw 4 ekstraktów: liści stokrotki, liści winogron, pestek oliwki, owocu ananasa oraz tryptofan – egzogenny aminokwas, czyli taki, który tak jak witamina musi być dostarczony z pożywieniem.

W 2016 roku skład Myalganu został znowelizowany. Dwa dotychczasowe składniki: ekstrakt słodkich migdałów i sproszkowany sok pomarańczy, zastąpiono tryptofanem. Więcej o działaniu aktywnych składników preparatu przedstawiono w kolumnie obok.

Tryptofan (plik pdf) to egzogenny aminokwas, który musi być dostarczany organizmowi, tak jak witaminy z pożywieniem. Nasza przeciętna dieta ma stosunkowo mało tryptofanu, bo szacuje się, że stanowi on zaledwie 1% wszystkich dostarczanych z pożywieniem aminokwasów. Tryptofan jest podstawowym "surowcem" dla naszego organizmu do produkcji m. in. dwóch ważnych hormonów i neuroprzekaźników serotoniny (plik pdf) i melatoniny (plik pdf) czyli tzw. tryptamin. Są one hormonami układu nerwowego i zmniejszenie ich poziomów stwierdza się w większości przypadków fibromialgii.

Myalgan może być stosowany przez każdego jako uzupełnienie codziennej diety. Jest on szczególnie polecany osobom z fibromialgią, gdyż uzupełnianie diety w składniki dostarczane Myalgan korzystnie wpływa na samopoczucie osób je przyjmujących w tym również osób z fibromialgią. Składniki te korzystnie wpływają na jakość snu, a w konsekwencji dają przypływ energii oraz poprawę nastroju.




 

proMylagan jest rozwinięciem "pierwotnej" formuły Myalganu. W 2010 roku do "pierwotnej" formuły tj: ekstraktów liści stokrotki, liści winogron, pestek oliwki, owocu ananasa, słodkich migdałów i sproszkowanego soku pomarańczowego,  dodaliśmy egzogenny aminokwas taurynę.

Tauryna – jest to aminokwas, który nie wchodzi w skład białek organizmu. Zawiera on siarkę o specyficznej roli fizjologicznej. Jest to niezbędny aminokwas, który wykazuje dużą aktywność biologiczną i jest nieodzowny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.  

proMyalgan może być stosowany przez każdego jako uzupełnienie codziennej diety. Jest on szczególnie polecany osobom z fibromialgią, gdyż uzupełnianie diety w składniki dostarczane proMyalgan korzystnie wpływa na samopoczucie osób je przyjmujących w tym również osób z fibromialgią. Składniki te korzystnie wpływają na uczucie energii i regulują stan napięcia mięśni, co korzystnie wpływa na bóle tkanek okołostawowych.






Jakie korzyści może przynieść tauryna?

1. Tauryna a układ krążenia

Badania pokazują, że tauryna obniżając ciśnienie krwi i stany zapalne, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Badania wskazują, że nawet krótkoterminowa suplementacja tauryny może poprawić wydolność fizyczną, zmniejszając ryzyko sercowo-naczyniowe mogące wystąpić po wysiłku fizycznym. Istnieje potrzeba przeprowadzenia dalszych badań jednak aktualne doniesienia dają nadzieje dla osób cierpiących z powodu chorób serca.

2. Tauryna – choroba Parkinsona

Badania wskazują, że tauryna może pomóc w regeneracji komórkowej mózgu, jednocześnie wskazując na jej niski poziom u pacjentów z chorobą Parkinsona. Tauryna ma zdolność wspomagania wzrostu komórek mózgowych poprzez stymulację ich komórek macierzystych i wydłużanie życia już istniejących neuronów. Wtedy nowe komórki mózgowe mogą rosnąć w hipokampie – w częścią mózgu odpowiedzialnej za pamięć. Wydaje się więc że tauryna działa dobrze jeśli chodzi o pobudzenie neuronów mózgu, szczególnie w połączeniu z glicyną.

3. Tauryna zmniejsza ryzyko zespołu metabolicznego

Osoby cierpiące na miażdżycę, nadciśnienie, udar mózgu, cukrzycę, choroby nerek lub inne jednostki chorobowe związane w otyłością i wysokim ciśnieniem krwi, insulinoopornością, wysokim poziomem tójglicerydów i niskim poziomem HDL – mogą mieć zespół metaboliczny.

Badania opublikowane w czasopiśmie Food & Function badały rolę tauryny w walce z zespołem metabolicznym. Po analizie badań przeprowadzonych na ludziach i zwierzętach stwierdzono, że tauryna wykazuje skuteczne działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, obejmując redukcję trójglicerydów, polepszanie wrażliwości na insulinę, obniżanie poziomu cholesterolu i zmniejszając ciśnienie krwi.

4. Tauryna – stany zapalne

Tauryna jest przeciwutleniaczem, co oznacza to, że może pomóc w walce z wolnymi rodnikami powodującymi stres oksydacyjny w organizmie. W tym kontekście obserwowano pacjentów skarżących się na uciążliwe zapalenie dziąseł. Badano, czy dodatkowa suplementacja tauryny pomagała w procesie gojenia się przewlekłych zapaleń ozębnej. Zgodnie z wynikami tych badań, tauryna zwiększała poziom antyoksydantów u pacjentów poprzez zwiększenie poziomu produktów peroksydacji lipidów (TBARS) i enzymów antyoksydacyjnych. Z związku z tym proces gojenia się zapaleń dziąseł przebiegał szybciej, niż w grupie gdzie suplement ten nie był podawany.

5. Tauryna zwiększa wydolność i poprawia regenerację

Badania przeprowadzone przez grupę badawczą Health and Exercise Sciences na University of Stirling w Szkocji oceniało wydolność średniodystansowych sportowców, którzy spożywali taurynę przed i po treningu. 90% badanych poprawiło swoje czasy nawet o kilka sekund, co w tym wypadku było bardzo dużym osiągnięciem. W badaniu tym sportowcy spożywali 1000 mg tauryny na dwie godziny przed treningiem. Potrzebne są dalsze badania na większych grupach badawczych, ale wydaje się, że istnieją przesłanki, jakoby tauryna mogła wpływać na wytrzymałość u osób trenujących.

Tauryna pełni również rolę magazynu oraz transportera azotu, który bierze udział w procesie odbudowywania tkanek uszkodzonych podczas treningu. Dzięki temu mięśnie mogą samodzielnie odbudowywać swoją strukturę, powstrzymując tym samym procesy kataboliczne. Mechanizm ten tyczy się również kreatyny, która umożliwia szybką regenerację oraz przyrost masy mięśniowej.




Spożycie Myalganu w fibromialgii

Ocena efektów stosowania preparatu przez osoby z rozpoznaną fibromialgią

Celem badania było sprawdzenie, czy podawanych informacji przez osoby, które spożywały Myalgan, o zauważonych efektach jego działania. Badanie miało charakter pilotażowy. Oceniano preparat Myalgan, który jest suplement diety w tabletkach i jako taki nie może być traktowany jako posiadający właściwości lecznicze lub profilaktyczne. Zawiera on 5 ekstraktów roślinnych: z liści stokrotki, z liści winogrona, z pestek oliwki, z owocu ananasa, ze słodkich migdałów oraz sproszkowany sok pomarańczowy.

Grupa badana i metody

Grupę badaną stanowiło 25 kobiet i 5 mężczyzn w wieku od 32 do 61 lat. Zostali oni zrekrutowani za pośrednictwem internetu. Badani spożywali Myalgan w dawce 1 tabletka 4 razy dziennie. Badani oceniali zmianę nasilenia różnych objawów fibromialgii wypełniając kwestionariusz samooceny. Nasilenie oceniano w pięciostopniowej skali: 4 - maksymalne, 3 - duże, 2 - średnie, 1 - lekkie, 0 - brak objawów. Kwestionariusz wypełniano dwukrotnie: przed rozpoczęciem przyjmowania suplementu diety i po 4 tygodniach jego stosowania. Oceniano wielkość zmiany nasilenia objawów fibromialgii pomiędzy wynikami badania wyjściowego oraz badania po 4 tygodniach.

Wyniki

Wyniki przedstawiono poniżej w formie graficznej. Ze względu na małą liczebność grupy nie przeprowadzono analizy statystycznej.

Bóle i sztywność

Rozsiane bóle i sztywność mięśni i tkanek okołostawowych to główne objawy fibromialgii. Bóle i sztywność stwierdzano u wszystkich badanych. Po 4 tygodniach przyjmowania Myalganu nasilenie bólu zmniejszyło się z średniej wartości 1,8 przed badaniem do wartości 0,5 zaś nasilenie objawów sztywności zmniejszyło się z średniej wartości 1,6 do wartości 0,3.

Zaburzenia snu i przewlekłe zmęczenie

Zaburzenia snu i przewlekłe zmęczenie stwierdzano u 25 osób z 30 badanych. Nasilenie zaburzeń snu zmniejszyło się z średnie wartości 1,6 do 0,3, zaś nasilenie przewlekłego zmęczenia z 1,3 do 0,2. Zaburzenia emocjonalne (niepokój, lęk, obniżenie nastroju, problemy z koncentracją, pamięcią) występowały u wszystkich badanych. Ich nasilenie uległo zmniejszeniu z średniej wartości 1,6 do 0,2.

Zaburzenia nastroju, układu pokarmowego, układu moczopłciowego

Objawy ze strony przewodu pokarmowego wystąpiły u 19 zaś ze strony układu moczopłciowego u 21 badanych. Ich nasilenie, po 4 tygodniach przyjmowania Myalganu, uległo zmniejszeniu z średniej wartości 1,4 do 0,4 dla przewodu pokarmowego i z 1,5 do 0,5 dla układu moczopłciowego.

Wnioski

  • W trakcie spożycia Myalganu obserwowano korzystny wpływ na różne objawy fibromialgii
  • Myalgan był dobrze tolerowany, nie obserwowano żadnych działań niepożądanych w okresie badania.

 


 





Myalgan+ został wprowadzony do sprzedaży w 2020 roku. Jest on dalszym udoskonaleniem pierwotnej formuły Myalganu. Główną różnicę w składzie w porównaniu z wcześniejszymi preparatami proMyalgan i Myalgan stanowi obecność obu aminokwasów zarówno tryptofanu jak i tauryny. Myalgan+ łączy zalety obu wcześniejszych produktów. Zawarty w produkcie tryptofan stanowi surowiec wyjściowy do produkcji dwóch ważnych neurohormonów serotoniny i melatoniny, których niedobór stwierdza się w wielu przypadkach osób cierpiących na fibromialgię.

Tryptofan stanowi również surowiec wyjściowy do produkcji niacyny – witaminy B3 jednej z 8 witamin kompleksu grupy B (rozpuszczalnych w wodzie). Rola witaminy B3 w neuropatii, w bólu neuropatycznym i inych zespołach bólowych jest często niedoceniana. Najczęściej podnosi się rolę witamin B1,B6 i B12. Ale cały kompleks witamin z grupy B wraz z niacyną odgrywa w leczeniu istotną rolę → B Vitamin for Neuropathy and Neuropathic Pain

Ostatnie badania wykazały korzystne działanie witaminy B3 w przypadku uszkodzenia komórek nerwowych do czego dochodzi m. in. w chorobie Parkinsona → Vitamin B3 has a positive effect on damaged nerve cells in Parkinson's patients

Witamina B3 ma również istotny wpływ na zdrowie psychiczne. W szergu pracach wykazano, że niedobór witaminy B3 może wyzwalać lub nasilać objawy choroby psychicznej, zwłaszcza depresję. W innych zaś badaniach stwierdzono, że witamina B3 może przyczyniać się do zdrowia mentalnego (mental health) → Vitamin B3/Niacin — A Vitamin of Hope for a Hurting World Dr. Hoffman’s Enigmatic "cure" for Schizophrenia, Alcoholism and the Traumatized World.

l-tryptofan

wzór strukturalny cząsteczki tryptofanu,
zwracają uwagę aromatyczny pierścień indolowy

l-Tryptofan jest to białkowy aminokwas (czyli taki, który bierze udział w budowie białek). Tryptofan jest stereoizomerem, "l" - levo - oznacza, że w tym przypadku mamy do czynienia z lewoskrętną cząsteczką. Właśnie lewoskrętny stereoizomer bierze udział w syntezie serotoniny i melatoniny. d-Tryptofan, czyli prawoskrętna (dextro) cząsteczka jest znacznie gorzej wykorzystywana przez nasz organizm, prawdopodobnie może być wykorzystany w syntezie niacyny (witaminy PP).

Tryptofan jest egzogennym aminokwasem, czyli takim, którego nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować i który, tak jak witamina, mus być dostarczony z pożywieniem.

Zapotrzebowanie na tryptofan

Nie jest znane dzienne zapotrzebowanie na tryptofan. Szacuje się, że u niemowląt i małych dzieci jest najwyższe i wynosi ok. 10 - 15 mg/na kg masy ciała. Obniża się z wiekiem i u dorosłych do 5 mg/na kg masy ciała. Szacuje się, że kobieta o masie ciała 60 kg potrzebuje ok. 300 mg tryptofanu dziennie, a mężczyzna o masie ciała 80 kg potrzebuje 400 mg tryptofanu dziennie.

Ilość tryptofanu w typowej diecie, mimo że zazwyczaj odpowiada podstawowym metabolicznym wymaganiom, ale często nie zapewnia optymalnych poziomów serotoniny. Dzieje się ta dlatego, że w każdej diecie, pełnej czy wegetariańskiej, tryptofan jest najmniej licznym aminokwasem ze wszystkich. Typowa dieta dostarcza ok. 1 000 mg/dzień tryptofanu, ale w organizmie toczy się ciągła rywalizacja o jego ograniczone ilości. Tryptofan jest używany do wytwarzania różnych struktur białkowych w organizmie. U osób, które spożywają małe i umiarkowane ilości niacyny (witamina PP), organizm może ją wytworzyć w wątrobie, ale zaledwie 1 mg niacyny (witaminy PP), z aż 60 mg tryptofanu. Dlaczego ilość tryptofanu dostarczanego w diecie może być niewystarczająca. Można by dowieść, że powszechny niedobór serotoniny jest co najmniej częściowo odpowiedzialny za liczbę przygnębionych, źle śpiących i mających nadwagę lub otyłość osób.

Suplementacja nawet niewielkiej ilości tryptofanu zapewnia pewne korzyści w odniesieniu do podwyższania poziomu serotoniny w mózgu, ponieważ może skutecznie konkurować z innymi aminokwasami jeśli chodzi o jej transport przez barierę krew-mózg. Substancje odżywcze muszą pokonać barierę krew-mózg by transportować cząsteczki. Tryptofan rywalizuje o ten transport z innymi aminokwasami.

Tryptofan jest zawarty w wielu pokarmach białkowych. Jest go szczególnie dużo w czekoladzie, owsie, suszonych daktylach, mleku i produktach mlecznych, jajach, rybach, mięsie, spirulinie, orzeszkach ziemnych, pestkach dyni.

Tryptofan, serotonina, melatonina

Tryptofan jest aminokwasem niezbędnym do produkcji serotoniny i melatoniny w mózgu. Etapem pośrednim jest powstanie 5-HTP (5 hydroksy-tryptofan) związku, który działa identycznie jak tryptofan, ale który może powodować/nasilać objawy uboczne, jeśli byłby przyjęty sam (zamiast tryptofanu) razem z niektórymi lekami antydepresyjnymi, które są często stosowane w leczeniu fibromialgii.

Serotonina jest związkiem chemicznym, który należy do amin biogennych. Jest ważnym neurohormonem w mózgu, który ma wpływ na poczucie bezpieczeństwa, relaksu i zaufania. Jej niedobór może doprowadzić do zakłóceń snu, uczucia lęku, depresji i skłonności do przejadania się, w szczególności węglowodanami i cukrami prostymi. Jednak poziomy serotoniny niepokojąco zmniejszają się wraz z wiekiem! Odkrycia te dostarczają biochemicznego uzasadnienia, by wyjaśnić powszechne, związane z wiekiem zaburzenia, takie jak przygnębiony nastrój i kłopoty ze snem. Opierając się na badaniach można stwierdzić, że starzejący się ludzie mogą znacznie poprawić stan swojego zdrowia dzięki przywróceniu serotoniny do poziomów jakie mieli za młodych lat.




 

Myalgan+   ↔   Myalgan   ↔   proMyalgan

Wszystkie preparaty mają podobny skład i zawierają te same ekstrakty roślinne w podobnych ilościach. Dokonując ostatniej nowelizacji składu preparatu Myalgan zrezygnowano z ekstraktu słodkich migdałów i z sproszkowanego soku pomarańczowego.

Składnik
Myalgan+
zawartość [mg]
Myalgan
zawartość [mg]
proMyalgan
zawartość [mg]
Ekstrakt liści stokrotki
70
75
70
Ekstrakt liści winogron
70
75
70
Ekstrakt nasion oliwki
70
75
70
Ekstrakt owocu ananasa
50
50
40
l-Tryptofan
50
50
Tauryna
30
50
Ekstrakt słodkich migdałów
Sok pomarańczowy w proszku

Uwaga: w obu preparatach zwiększono ilość składników nieaktywnych w tabletce takich, jak skrobia i celuloza mikrokrystaliczna. Nie wpływa to na wartość preparatu, ale podczas ssania tabletki może dawać nieprzyjemne doznanie.

 

Sytuacje, w których jest polecane spożycie

Myalgan jest suplementem diety i może być przyjmowany przez każdą osobę jako uzupełnienie codziennej diety. Korzystne spożycie preparatów Myalgan potwierdza zgromadzona dokumentacja licznych przypadków osób, które stosowały Myalgan. Poniżej podajemy sytuacje, w których może być korzystne uzupełnienie codziennej diety dodatkowo w składniki odżywcze, które dostarcza Myalgan.



 


Klikinj na element graficzny, aby pobrać plik pdf z ulotką proMyalgan



Klikinj na element graficzny, aby pobrać plik pdf z ulotką Myalgan+


fibromialgia.info.pl

dowiedz się więcej na temat
objawów, rozpoznania, przyczyn
i leczenia fibromialgii!

o fibromialgii
proMyalgan krem

Interesuje Cię
skład i działanie?

dowiedz się więcej!
Myalgan ↔ proMyalgan

Chcesz wiedzieć
czym się różnią?

sprawdź to!

Kontakt

Skontaktuj sie z nami

Phytomedica Polska
ul. Farbiarska 22,
02-862 Warszawa

T:   (+48) 22 487 14 44

E:   info@phytomedica.pl

Formularz kontaktowy

Jeśli nie znalazłeś poszukiwanych odpowiedzi wypełnij nasz formularz i wyślij zapytanie do eksperta!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora, tj. Phytomedica Polska z siedzibą w Konstancinie-Jeziornej, ul. Czereśniowa 28, 05-520 Konstancin-Jeziorna dla celów związanych z wykorzystaniem formularza kontaktowego. Dane podaję dobrowolnie, oświadczam iż jestem świadoma/y, że przysługuje mi prawo dostępu do treści moich danych oraz ich poprawiania.

Przepisz kod widoczny na obrazku
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Przed wysłaniem formularza upewnij się, że wpisany adres e-mail jest poprawny!